Daawo: Hees loo sameeyay kooxda ciyaarta Bandy ee Somalia ku matalaysa Ruushka

Koox Musik caan ah oo lagu magacaabo Apopocalyps ayaa hees macaan u sameeyay kooxda ciyaarta Bandy oo Somalia kubandy-somalia-russia-2014 talaysa ciyaaraha aduunka barafka ee lagu qaban doono wadanka Ruushka sanadka cusub. Kooxdana dhalinyarada Soomaalida oo laga aasaasay magaalada Borlänge ayaa noqday kuwo dareen fiican u soo jiiday Somaalida oo dhan.

Hadaba halkaan ka daawo heesta, kana mid noqo taageerayaasha kooxda Somalia oo u tartamaysa koobka ciyaarta Bandy. Heesta waxaa lagu magacaabaa: GUUL GUUL Somalia!!!

 

Faafi mowduucaan

Jimcale

Asc ku soo dhawaada Somaliska.com. Waxaan rajaynayaa in aad ka faa'idaysateen mowduucaan isla markaana aad fikrado qiimo leh ku darsan doontaan. Xumaan, qabyaalad, aflagaado iyo arimaha siyaasada Somaliya waa ka manuuc halkaan. Fadlan aan iscaawino oo su'aalaha qofkii jawabaha haya dadka ha u faa'ideeyo. MAHADSANIDIIN!

Akhriso mowduucyo kale oo xiiso leh...

3 Responses

 1. sofia says:

  Alla frågor och svar – flytta till någon i Sverige
  Allmänna frågor
  Styrkt identitet
  Allmänna frågor
  Styrkt identitet
  Vad betyder den nya domen från Migrationsöverdomstolen?
  Domen innebär att det blir lättare för barn som inte kan styrka sin identitet att ändå få uppehållstillstånd för att flytta till en förälder i Sverige. Om det är bevisat att barnet och föräldern är släkt, genom DNA-test, kan barnet få uppehållstillstånd trots att identiteten inte är klarlagd. Den här lättnaden kan också gälla en förälder som söker tillsammans med barnet, eller en förälder som vill flytta till ett barn som bor i Sverige, förutsatt att föräldraskap är styrkt.
  Kommer alla familjemedlemmar som saknar möjlighet att få fram pass/identitetshandlingar som Sverige godkänner få tillstånd på grund av familjeanknytning nu?
  Nej, domen innebär att ett barn som inte kan styrka sin identitet ändå kan få uppehållstillstånd för att flytta till en förälder i Sverige. Om det är bevisat att barnet och föräldern är släkt, genom DNA-test, kan barnet få uppehållstillstånd trots att identiteten inte är klarlagd. Den här lättnaden kan också gälla en förälder som söker tillsammans med barnet, eller en förälder som vill flytta till ett barn som bor i Sverige, om föräldraskapet är bevisat.

  När en vuxen person ansöker om uppehållstillstånd på grund av anknytning till en man, hustru, partner eller sambo (utan att paret har gemensamma barn) gäller fortfarande krav på att den sökande ska kunna styrka sin identitet.
  Det har kommit somalier som asylsökande till Sverige under många år och de har kunnat återförenas med sina familjer här. Under ett par år fick plötsligt inga anhöriga komma hit, men nu har en familj från Irak återförenats trots att de saknar godtagbara id-handlingar. Varför har Migrationsverket vägrat så många somaliska familjer uppehållstillstånd? Har Migrationsverket varit för hård i sina tolkningar de senaste åren?
  Nej, Migrationsverket har inte varit för hård i sina bedömningar. Migrationsverkets prövningar av ansökningar styrs av utlänningslagen. Det är migrationsdomstolen och migrationsöverdomstolens domar som visar hur lagen ska tolkas.

  I en dom från den 12 maj 2011 bestämde migrationsöverdomstolen att alla som söker uppehållstillstånd från utlandet för att flytta till en person som är bosatt i Sverige måste klarlägga sin identitet för att kunna få uppehållstillstånd. Efter det kunde Migrationsverket inte pröva ansökningar om familjeanknytning från personer som inte kunde styrka sin identitet.

  Den 18 januari 2012 kom en ny dom från migrationsöverdomstolen som visar att familjeåterförening kan väga tyngre än styrkt identitet. Det innebär att Migrationsverket nu kan göra generösare bedömningar av barnfamiljers ansökningar. Nu kan Migrationsverket pröva ansökningar trots att pass eller id-handlingar saknas. Om den sökande kommer från ett land där det inte går att få id-handlingar som godkänns i Sverige kan Migrationsverket ändå i vissa fall bevilja uppehållstillstånd – om föräldraskapet är styrkt och identiteten är trolig.
  Har Migrationsverket förändrat sin syn på somaliska pass?
  Sverige godtar inte några somaliska pass som utfärdats eller förlängts efter den 31 januari 1991. Det är samma regler som Migrationsverket haft sedan länge och det är ingen förändring.

  Förändringen som följer av den senaste domen från migrationsöverdomstolen innebär dock att barn har större möjlighet att få uppehållstillstånd trots att de inte har något pass som Sverige godtar.
  Migrationsverket sa att jag inte fick företräda mina barn. Stämmer det fortfarande?
  I ett beslut från den 17 mars 2011 avvisade Migrationsöverdomstolen en ansökan där tre somaliska barn ville komma till Sverige på grund av anknytning till sin pappa som hade permanent uppehållstillstånd.

  Enligt svensk lag får inte ett barn lämna in en ansökan själv, utan ansökan måste göras av en vårdnadshavare. I det här fallet kunde pappan inte visa att han var legal ställföreträdare för barnen och hade rätt att föra deras talan och lämna in en ansökan åt dem. Därför kunde Migrationsverket inte pröva ansökan från barnen över huvud taget.

  Detta förändras i och med domen från migrationsöverdomstolen den 18 januari. Om DNA-test bevisar föräldraskapet, och inget annat talar emot det, ska föräldern ha rätt att agera ställföreträdare för barnet, och därmed kunna lämna in en ansökan åt barnet.
  Mina barn har inga pass, men vi kan bevisa att vi är släkt genom ett DNA-prov. Kan de få uppehållstillstånd nu?
  I fall där minderåriga barn är inblandade väger släktskap ofta tyngre än krav på styrkt identitet i Migrationsverkets bedömning. Om du, eller den andra föräldern, kan bevisa att ni är barnens föräldrar och därmed lagliga företrädare, kan ni ansöka om uppehållstillstånd åt barnet och Migrationsverket kan pröva er ansökan.
  Jag kan inte styrka min identitet med ett hemlandspass eftersom jag inte har ett pass som Migrationsverket godkänner — kan jag styrka min identitet på något annat sätt?
  Du avgör själv vad du lägger fram för att styrka din identitet. Fri bevisvärdering gäller och Migrationsverket tar hänsyn till all bevisning som du lägger fram.
  Om du inte har ett giltigt pass är det ofta så att ingen annan enskild handling kan styrka din identitet. Däremot kan en samlad bedömning av alla handlingar du lämnat in leda till att Migrationsverket tycker att du har styrkt din identitet.
  Migrationsverket vill poängtera att alla identitetshandlingar och andra dokument från Somalia har ett mycket litet värde när verket prövar om identiteten är styrkt.
  Exempel på dokument som kan bidra till att styrka din identitet är:
  identitetsdokument utfärdade i tredjeland,
  vittnesintyg från nära släktingar — exempelvis släktingen i Sverige (det vill säga referenspersonen) eller andra nära släktingars uppgifter om dig.

  Mina barn ansöker om uppehållstillstånd för att komma och bo hos mig i Sverige. Jag vill att de ska få göra en DNA-analys. Vart vänder jag mig?
  Du vänder dig till Migrationsverket med din begäran, men det är viktigt att komma ihåg att en DNA-analys i sig själv inte är tillräcklig för att identiteten ska vara styrkt. Migrationsverket kommer att erbjuda en DNA-analys till alla sökande som kan få uppehållstillstånd om släktskap kan styrkas.
  Jag fick avslag på min ansökan om uppehållstillstånd och har överklagat. Vad händer nu?
  Om du har överklagat och inte fått ett beslut från domstolen ännu behöver du inte göra något. Migrationsdomstolarna följer migrationsöverdomstolens dom.
  Om du har fått en negativ dom från migrationsdomstolen kan du överklaga till migrationsöverdomstolen.
  Om du har fått ett slutligt beslut och inte kan överklaga är du välkommen att lämna in en ny ansökan. Migrationsverket kommer då att pröva din ansökan enligt den tolkning som migrationsöverdomstolen har gjort.
  Hur går det till när man gör en DNA-analys?
  Den som ska göra DNA-analysen kallas till utlandsmyndigheten för att lämna salivprov. Personen i Sverige (referenspersonen) kallas till Migrationsverket för att där lämna ett salivprov.
  Vem betalar för DNA-analysen?
  Om Migrationsverket erbjuder analysen så står verket också för kostnaderna.
  Vem bestämmer om man får göra en DNA analys?
  Om Migrationsverket bedömer att en DNA-analys skulle kunna bidra till att styrka släktskapet så kommer den sökande att erbjudas en DNA- analys.
  En DNA-analys i sig själv säger ingenting om identiteten, men den visar på ett släktskap mellan den sökande och referenspersonen och den kan därför förstärka trovärdigheten i ett vittnesintyg som lämnats med ansökan eller under utredningen.
  Vissa europeiska länder godtar somaliska pass — varför gör inte Sverige det?
  Det stämmer att några europeiska länder godtar vissa somaliska pass. Sverige godtar inte några somaliska pass som utfärdats eller förlängts efter den 31 januari 1991. Orsaken är att passen inte har utfärdats av en behörig myndighet som kan sägas ha haft kontroll över det territorium inom vilket den utfärdat passen.
  Hur kan mitt barn som söker tillstånd för att komma och bo hos mig i Sverige — och som inte har några handlingar som styrker identiteten — styrka sin identitet?
  Barnets identitet kan anses styrkt om ett av dessa alternativ uppfylls:
  Förälder i Sverige är svensk medborgare eller har tidigare ansetts ha styrkt sin identitet i Sverige. En förutsättning är att föräldern bott tillsammans med barnet i hemlandet eller tredje land.
  Förälder som ansöker om uppehållstillstånd tillsammans med barnet har styrkt sin identitet.
  I båda fallen krävs också att släktskapet har styrkts genom DNA-analys. DNA-analysen ökar trovärdigheten hos både den sökande föräldern och personen som bor i Sverige eftersom den bevisar den i ansökan angivna familjekonstellationen.
  This page in English »
  Kontakta oss »
  Sidan senast uppdaterad: 2013-10-09

  U codee: Thumb up 2 Thumb down 0

 2. ali says:

  sofia abayo quralkan a soqortay ma goaan u is badel aha mise wa side wali waxan jeclan laheyn ina somali inugo fisirto inta nuxurka ah plz walshey sofia

  U codee: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. heeliyo says:

  Naagtan Sofia la baxday reer miyad ahaa, waliba jaahilada 4 jeer ka badan inta naagtan afkan intay soo Copy garayso meesha soo dhigto waa halagaa sheego, hadaad wax meesha soo dhigayso wax dadku wada Fahmi karaan soo dhig nuxurkana uga dhaadhac ama iska daa waxbaba hasoo dhigine, laakiin sidan waa Badow nimo, jooji doqoniimadan malaha jaahilad baad tahaye waar naagtan maxay ahayd.

  U codee: Thumb up 0 Thumb down 0